Cadeautje voor mijzelf

cadeau 2

Cadeautje voor mijzelf

Tegen het einde van het jaar wordt mijn ‘to-do-lijstje’ steeds langer. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw spelen door mijn hoofd: wat gaan we doen? Hoe en met wie gaan we al deze feesten vieren, lootjes trekken, cadeautjes kopen (o ja, de schoencadeautjes niet vergeten), wat willen we eten (rekening houden met diëten), wat ben ik nog vergeten??? En dan ook alle gewone activiteiten, zoals werk, afspraken, sport, huishouden enzovoort.

Af en toe vliegt me dit aan: zoveel te doen, te kiezen en rekening houden met allerlei wensen, (on)mogelijkheden en mensen. Dan vraag ik me wel eens af of het nog leuk is, om daarna weer snel verder te gaan. De ene keer lukt dat prima, op andere momenten plof ik ’s avonds uitgeput op de bank. Mijn energie is op. 

Voor mij hét moment eens te kijken hoe het gaat met mijn innerlijke familie. Sinds ik weet hoe dit werkt, kan ik niet meer zonder dit model! Heel kort omschreven draait dit model om de 4 innerlijke familieleden die iedereen in zich heeft, zij vertegenwoordigen alle 4 een groep eigenschappen / kwaliteiten die intuïtief (archetypisch) bij elkaar horen. De eigenschappen van de 4 familieleden kort samengevat:

  • Het innerlijke meisje: verbinding zoeken / maken, gevoel

  • Het innerlijke jongetje: energie, authenticiteit en ideeën

  • De innerlijke man: denk- en daadkracht

  • De innerlijke vrouw: reality-check, empathie, intuïtie, waarden en wijsheid

Ik weet nu waar ik kan beginnen: de reality-check. Helder, concreet, met beide benen op de grond. Dus ik zet mijn innerlijke vrouw naar voren, zij begint met het waarnemen, ervaren van mijn lichaam. Welk deel van mijn lichaam voelt goed, waar ervaar ik pijn, spanning o.i.d.? Zonder hier conclusies, waardeoordelen of verklaringen aan te verbinden.

Dan richt mijn innerlijke vrouw haar aandacht op mijn innerlijke kinderen. De spanning die ik voel heeft te maken met mijn innerlijk meisje. Zij voelt zich gespannen omdat ze graag iedereen blij wil maken met gezelligheid en een heel mooi cadeau. Omdat dit niet altijd lukt, is ze bang anderen teleur te stellen.

Mijn innerlijk jongetje heeft plezier in het bedenken van allerlei creatieve plannen, maar raakt op deze momenten ontmoedigd door tegenslagen. Hij baalt dat het niet lukt, zijn boosheid is duidelijk merkbaar. Hierdoor heeft hij geen zin en energie meer om verder te gaan.

De innerlijke vrouw is ook degene die de (innerlijke) kinderen verzorgt: zij luistert, herkent  en erkent wat er speelt, door bewust aandacht aan te besteden aan bijv de emoties van dat moment. Echt luisteren naar mijn innerlijk meisje en jongetje en hen troosten als dat nodig is. De emoties mogen er zijn, wetende dat het ook (ooit) weer overgaat.

Mijn innerlijke man kan dit ondersteunen door tijd en ruimte hiervoor te maken en een plan van aanpak. Anderzijds kan hij dit ook lastiger maken door met zijn mening of oordeel klaar te staan, of allerlei mogelijke doemscenario’s te bedenken hoe het zal gaan lopen. Dit kan een boel spanning veroorzaken: alles goed willen doen, maar niet alles kunnen en weten en onder controle hebben…… Gelukkig weet ik inmiddels hoe mijn innerlijke man te werk gaat en heb ik geleerd hoe dit aan te pakken. Ook dan heb ik mijn innerlijke vrouw nodig: met compassie naar mijzelf kunnen kijken, onderscheid maken tussen de werkelijkheid en mijn gedachten daarover, ervaren wanneer het goed genoeg is en dankbaar zijn voor wat er is. Dit is mijn cadeau voor mijzelf voor deze feestdagen, een cadeau waar ik hopelijk nog heel lang plezier van heb!

Met deze blog wil ik je ook kennis laten maken met het model van de Innerlijke Familie en een manier waarop je dit kunt gebruiken.  En het is ook een cadeautje aan jou, omdat ik je haar wijsheid en de rust ervan gun!  Ik hoor heel graag wat je ervan vindt!