Het schatkistje van mijn innerlijke vrouw

inn vrouw

Het schatkistje van mijn ‘innerlijke vrouw’

Een paar dagen geleden vond de eerste ‘Dag van de Innerlijke Vrouw’ plaats, deze werd georganiseerd door o.a. Arienne Klijn (de grondlegster van het model van de Innerlijke Familie) en Janneke van Olphen. Omdat ik inmiddels een enthousiaste fan ben van dit model, ben ik naar Zeist gereden om deel te nemen aan deze dag. Doel was om je eigen schatkistje van je innerlijke vrouw (aan) te vullen met nieuwe en hernieuwde gedachtes, ervaringen, oefeningen, handvatten en wijsheden voor je innerlijke vrouw. Hiermee heb ik haar verder kunnen versterken, zodat ik haar beter kan inzetten in mijn dagelijks leven. Ook het delen van deze ervaring met vele andere vrouwen was bijzonder, vooral door de ruimte en de verbondenheid die ik heb ervaren in de groep.

In het model van de Innerlijke Familie staat de ‘Innerlijke Vrouw  voor het deel van je persoonlijkheid dat te maken heeft met draagkracht, waardes, intuïtie, compassie en zorg voor jezelf en anderen.  De innerlijke vrouw gebruikt hiervoor haar lichaam als toetssteen: wat neem ik waar?  Het ochtendprogramma stond grotendeels in het teken van het waarnemen/ervaren van je lichaam in relatie tot ritme en houding, tot je ademhaling en in reactie op stress. Hierdoor ben ik me weer bewuster geworden van de signalen van mijn lichaam, bijv hoofdpijn en vastzittende schouders en welk effect dit op mij en mijn innerlijke familie heeft.

In het middagprogramma werd volop aandacht besteed aan wat je kunt doen met deze signalen vanuit je lichaam. Als voorbeeld werd genoemd onze neiging je terug te trekken bij pijn of spanning, voor je innerlijk meisje kan dit voelen als het negeren van deze signalen, zij voelt zich dan niet gehoord.  Je innerlijke vrouw kan de innerlijke kinderen helpen door aandacht te schenken aan hun emoties. De compassie-oefening in het herkennen en erkennen van je emoties was voor mij een hele mooie en krachtige methode, die ik zeker ga toepassen voor mijzelf én graag doorgeef aan mijn cliënten.

Het tweede onderwerp van de middag was hoe je de inzichten van je innerlijke vrouw kunt omzetten in concrete stappen in je leven; met andere woorden welke samenwerking is er nodig tussen de innerlijke vrouw en de innerlijke man om de gewenste verbeteringen om te zetten naar je gedrag van elke dag. De innerlijke man maakt het plan en zorgt voor de uitvoering hiervan, de innerlijke vrouw checkt of deze keuzes reëel, haalbaar en zinvol zijn en zij houdt ondertussen in de gaten te houden of het doel en de stappen passen bij deze innerlijke familie. Voor mij was dit een belangrijke reminder om mijn innerlijke vrouw regelmatig te laten checken hoe het gaat met mijn innerlijke familie en evt bij te sturen.

Tot slot van deze mooie dag woorden van dankbaarheid aan Arienne Klijn en haar collega’s voor het creëeren van dit leuke, duidelijke en pragmatische model! Het is voor mij één van de basiselementen geworden van mijn werk als counsellor, maar ook in mijn persoonlijk leven is het een verrijking vanwege alle inzichten en mogelijkheden om me te blijven ontwikkelen. Mijn schatkistje is er rijker van geworden!