Het verhaal van Paulien

inn fam tekening

Paulien vertelt over haar ervaring met Perspectief Counselling, n.a.v. een aantal counsellingsgesprekken:

En toen werd ik 50! Relatie uit, opnieuw alleen wonen en werk doen wat niet passend meer is; misschien toch een 'soort' van midlifecrisis? Mijn behoefte aan hulp hierin was groot;  praten over waar ik mee zit en vooral in 'vastzit'. Door mijn eigen ervaring met een counselling opleiding, ben ik op zoek gegaan naar een goede counsellor. Counselling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening. Het wordt voornamelijk toegepast bij cliënten met een gezonde emotionele basis, die tijdelijk het spoor bijster zijn ('ik dus!'). De gesprekken worden in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht op de website van Perspectief Counselling (Janita). Ik heb haar gebeld en dezelfde week had ik een afspraak (wat een opluchting!). De gesprekken vond ik vanaf het begin erg aangenaam. Janita straalt vertrouwen en rust uit en ik had totaal geen schaamte om mijn verhaal te vertellen. Het deed mij echt goed om met haar te praten: elke week op de fiets naar een 'vertrouwde' plek (in een mooie bosrijke omgeving) waar ik mijn verhaal kwijt kon. Geen oordeel, geen advies maar iemand die 'onbevangen' luistert en tevens mijn verhaal structureert (de chaos in mijn hoofd). Janita werkt tijdens de gesprekken onder andere met het psychologisch model 'de Innerlijke Familie' met gebruikmaking van playmobil poppetjes. Zo heb ik mijn innerlijke familie leren kennen: mijn actief, enthousiast, creatief maar ook impulsief en ongeduldig innerlijk jongetje. Mijn gevoelig maar toch ook angstig en gekwetst innerlijk meisje, mijn oplossingsgerichte en hard werkende volwassen man ('de sjouwer') en mijn, iets teveel op de achtergrond staande, innerlijke vrouw. Ik heb geleerd om mijn volwassen innerlijke vrouw meer op de voorgrond te zetten waardoor mijn innerlijk meisje zich veilig voelt, mijn jongetje minder impulsief is (maar nog steeds creatief en enthousiast!) en mijn man wat minder gaat 'sjouwen'. Kortom: meer balans! Een inzichtelijke methode maar ook concreet (en leuk!) door het neerzetten van de playmobil poppetjes. Daarnaast heeft Janita het model voor stressregulatie uitgelegd ('the window of Tolerance'). Wat een inzicht heb ik hiervan gekregen! Het betreft het reguleren van spanning waarbij je overlevingsmechanismen gebruikt: vluchten/vechten, bevriezen. Vooral 'het bevriezen' komt mij erg bekend voor. Het vastzitten, geen keuzes meer durven maken maar vooral overleven; dat is wat ik heb ervaren het laatste jaar. Ik heb hiervan geleerd om meer in mijn optimale spanning te zitten (dit is tevens ook mijn innerlijke vrouw); verbinding, plezier, veiligheid, meebewegen en helder nadenken. Door dit model ben ik mij bewust geworden van mijn overlevingsmechanismen en herken ik deze ook beter in mijn dagelijks leven. Ik ben blij dat ik bij Janita ben geweest en het heeft het mij veel inzichten over mijzelf opgeleverd. 'Een volgende stap' maken is hierdoor makkelijker geworden. We 'modderen' allemaal af en toe aan in het leven. Een psycholoog is niet altijd nodig; hierover praten met een counsellor is vaak voldoende om verder te gaan, een volgende stap te zetten of een probleem helder te krijgen! Janita, bedankt hiervoor!