Mijn innerlijke dialoog

fotos iphone 1 3 16 890

Mijn innerlijke dialoog

Voordat ik eindelijk begon aan het schrijven van deze blog heb ik een paar klusjes gedaan, even op facebook gekeken, koffie gedronken, nagedacht over wat ik wil schrijven en ondertussen gemopperd op mijzelf: ‘zit niet te treuzelen, ga nou eens aan de slag!’ en ‘maak je niet druk over wat ‘men’ ervan vindt!’.

Ik hoor dergelijk commentaar regelmatig in mijn eigen hoofd en van andere mensen weet ik dat bij hen hetzelfde gebeurt. Het gaat bijna automatisch, vooral als het toch al niet lekker loopt. Het vervelende is dat het nooit helpt! Ik word er chagrijnig van, en mijn aanpak wordt zeker niet effectiever!

Om er iets mee te kunnen doen, pak ik natuurlijk het model van de Innerlijke Familie erbij: mijn innerlijk jongetje (energie, willen) baalt en moppert, hij raakt gefrustreerd omdat hij weinig ruimte krijgt voor zijn ideeën en om te spelen. Dit merk ik omdat ik minder energie en plezier heb.

Mijn innerlijk meisje (verbinden, voelen) raakt gespannen, deze spanning is continu voelbaar soms luid en duidelijk en soms meer op de achtergrond. Door dit ‘gezeur’ vraagt het meisje om aandacht en om bescherming tegen de stressveroorzaker(s).

Mijn innerlijke man (denk- en daadkracht) wordt in stelling gebracht tegen de stress: hij heeft tot taak de familie te beschermen. Dit doet hij door o.a. orde en structuur aan te brengen in de chaos en door zich zo goed mogelijk aan de regels te houden. Tegelijkertijd veroorzaken deze regels en het streng hanteren van die regels, de be-/veroordelende toon van mijn innerlijke dialoog. Voor mijn meisje voelt dit als ‘niet gezien en gehoord worden’.  

Mijn innerlijke vrouw (realisme, waarnemen) weet dat er werk aan de winkel is: de innerlijke kinderen worden geschaad, zij hebben liefdevolle zorg nodig. De innerlijke man moet bijgestuurd worden, zodat zijn overtuigingen meer in overeenstemming komen met haar waarden. Daarom zet zij haar realisme en compassie in: zij weet dat het beter werkt om eerst de afleidingen weg te nemen, zodat er ruimte is om te focussen op de klus voorhanden. De innerlijke kinderen worden gehoord/gezien door haar, en de eisen van mijn innerlijke man worden realistischer en daarmee beter haalbaar. Dit geeft rust.

Zoals je ziet is het gewenste resultaat behaald: de blog is geschreven. Daarmee heeft mijn innerlijke man zijn doel behaald, hier is hij tevreden mee. Dankzij de inzet van mijn innerlijke vrouw zijn mijn innerlijke kinderen hierbij niet geschaad. Mijn innerlijk jongetje heeft zijn idee kunnen uitvoeren en mijn innerlijk meisje heeft hopelijk een verbinding kunnen leggen met jou als lezer. Misschien is jouw innerlijk jongetje geïnteresseerd geraakt en/of hebben jouw innerlijke vrouw en man nuttige kennis opgedaan? Ik hoor het graag van je!