Hoge drempels

moed

Wat was het moeilijk voor haar om de stap te nemen om mij te mailen! Ook voor het kennismakingsgesprek was ze gespannen, ze vroeg zich af wat haar te wachten zou staan. Gelukkig werd de spanning tijdens dat gesprek snel minder en voelde ze zich aardig op haar gemak. Inmiddels zijn we 3 gesprekken verder en hebben we elkaar beter leren kennen wanneer ze dit aankaart. Oogcontact tussen ons is een stuk makkelijker. Aan de blik in haar ogen zie ik dat ze een beetje aarzelde om dit te vertellen. Ik ben blij dat ze me dit durft te vertellen! Voor mij is het waardevol om te horen hoe ze ons contact heeft ervaren in het eerste gesprek. Ik vertel haar dat ik me kan voorstellen dat de drempel hoog voelt om met een professional in gesprek te gaan over jezelf en waar je mee zit. Ik heb dat zelf ook ervaren, bijv tijdens de opleiding, maar ik heb ook geleerd dat het makkelijker wordt en dat het de moeite waard is! Ze bevestigt dit, ze heeft gemerkt in onze gesprekken dat ze kan/mag zeggen wat ze wil en dat ik dat niet raar of dom of zo vind.

We praatten even door over hoe het komt dat de drempel van mijn praktijk zo hoog kan voelen. Het eerste dat ze aangeeft is ‘onbekend maakt onbemind’. Gedachten als ‘wat zouden mijn vrienden / collega’s / familie enz ervan vinden?’ en ‘eigenlijk ben ik dom / zwak / enz dat ik hier hulp bij moet vragen’ kwamen ook voorbij. Deze begrijpelijke gedachten werden bij haar gevoed door angst er niet bij te horen en beoordeeld te worden. Je stapt buiten je comfortzone, dat geeft stress en spanning. Niet de bekende, ‘gemakkelijke’ weg nemen, maar een andere keuze maken vraagt moed!

En natuurlijk kan het behoorlijk kwetsbaar voelen om zeer persoonlijke onderwerpen te bespreken met een onbekende. We keken naar hoe eng het kan zijn om dieper in te gaan op die kwetsbare, persoonlijke onderwerpen en wanneer je geraakt of emotioneel wordt. En dat het ook fijn kan zijn als er ruimte is voor die emoties, dat ze dan minder heftig of zwaar worden! Dat was voor haar een opluchting. Zij had het gevoel dat ook deze emoties er mochten zijn, ze voelde zich gehoord. Voor haar was het de reden om door te gaan met de counsellingsgesprekken. 

Ik vind het heel belangrijk aandacht te besteden aan de drempel die iemand wellicht ervaart om contact op te nemen en aan de gevoelens en gedachten die hierachter zitten. Soms komt hij/zij dit ook in het dagelijks leven tegen. Counselling helpt vaak om hier veerkrachtiger mee om te gaan. Daarom besteed ik in het kennismakingsgesprek hier aandacht aan, naast de manier waarop we samenwerken en aan de vertrouwelijke aard van counselling. Ook vertel ik iets over mezelf en probeer alle vragen te beantwoorden. Hiermee probeer ik de drempels die ons contact kunnen belemmeren, te verminderen. Heb je vragen of wil je jouw drempel eens bespreken, dan hoor ik graag van je!