Perspectief

IMG 2058

Perspectief

Een heel bijzonder moment voor mij is het moment waarop ik ‘het kwartje zie vallen’ bij degene tegenover mij tijdens een counsellingsgesprek: de blik in zijn/haar ogen, een glimlach en ontspanning van de spieren. Dit moment maakt het voor mij de moeite waard!

Voor degene met wie ik in gesprek ben, zijn dit altijd de momenten waarop hij/zij zichzelf en de situatie doorheeft, van een afstand(je) kan bekijken en het patroon duidelijk wordt. Hij/zij zíét het: een nieuw / ander perspectief! Vanaf dát moment dat je je er echt van bewust wordt wat je voelt, denkt en doet, zie je het én kun je andere keuzes maken, de eerste stap om dingen anders aan te pakken is gezet.

Omdat het helpen bij het vinden van een andere /nieuwe perspectieven voor mij zo’n belangrijk deel is van mijn werk, heb ik gekozen voor de naam Perspectief Counselling voor mijn praktijk. Het zegt iets over wat ik te bieden heb: een nieuw of ander inzicht, invalshoek en vooruitzicht.

Of eigenlijk 4 invalshoeken: één van elk innerlijk familielid van de Innerlijke Familie! Het innerlijk jongetje beziet de situatie vanuit de mogelijkheden tot spelen, ontdekken en vanuit energie en plezier. Het innerlijk meisje zoekt naar mogelijkheden om zich te verbinden vanuit je veilig voelen. De innerlijke vrouw kijkt met realisme en wat nuttig, nodig en waardevol is. De innerlijke man zet de koers uit en voert de plannen uit.

Deze 4 perspectieven heb je tot je beschikking in elke situatie! En in elke situatie kun je kiezen welk familielid passend en effectief is en kun je diegene inzetten. Juist deze 4 invalshoeken samen geven inzicht in je gevoel, gedachten en je gedrag! (En ook in dat van andere mensen!) Dit helpt om de nuances van de situatie te begrijpen en beslissingen beter te kunnen afwegen.

Nieuwsgierig geworden naar jouw innerlijke familieleden? Ik vertel hier graag meer over in een 1-op-1 gesprek of een workshop.

Hartelijke groet,

Janita