Is het erg om je gespannen te voelen?

tekening IF

Is het erg om je gespannen te voelen?

Deze vraag kwam een paar dagen geleden naar voren in een gesprek. We bespraken hoe we ons voelen als we het even niet meer weten, hoe we omgaan met pijnlijke, verdrietige of beangstigende gebeurtenissen in ons leven. Het bleef even stil.

We herkenden beiden de neiging bij onszelf om hier zo snel mogelijk aan voorbij te willen gaan, de gevoelens niet binnen te laten komen en weer over te gaan naar de orde van de dag. Je wilt jezelf beschermen tegen die moeilijke, pijnlijke emoties. Dus zoeken we allerlei manieren om niet te hoeven voelen, zoals heel druk zijn of weglachen of een ‘masker’ opzetten . Totdat het niet meer lukt, je er niet meer omheen kunt en de emoties zich niet meer weg laten duwen: stress!

In termen van de Innerlijke Familie wordt het innerlijk meisje(gevoelige kant, verbinding maken) niet gehoord. De spanning, pijn, angst die zij voelt is het signaal dat zij zich gekwetst voelt door de gebeurtenissen en behoefte heeft aan troost. Zij durft zich niet open op te stellen om een verbinding met een ander aan te gaan. Tegelijkertijd vindt zij het vaak eng om zich kwetsbaar op te stellen en haar pijn te laten zien.

De vraag of het erg is om je gespannen te voelen, kun je vertalen als vragen naar de mening van de innerlijke man (denk- en daadkracht). Welk antwoord hij hierop geeft, is afhankelijk van zijn normen en regels. In ons gesprek merkten we dat onze innerlijke mannen dit lastig vinden, die emoties leveren vertraging, afleiding en fouten op. Hierdoor voelden we de spanning toenemen bij onze innerlijke meisjes.

Onze innerlijke jongetjes (energieke, speelse, enthousiaste kant) voelen dat hun speelruimte minder wordt, en daarmee hun energie en plezier. Eigenlijk hebben ze geen zin in dat gezeur van hun ‘zusje’, ze zijn er wel klaar mee!

In moeilijke situaties heb je je innerlijke vrouw (realisme, compassie, wijsheid) nodig. Zij weet dat je in je leven prettige en vervelende gebeurtenissen meemaakt en dat al je emoties daarbij horen. Ook weet zij dat het onderdrukken van je emoties niet gezond is. Zij kan het innerlijk meisje ruimte geven om haar gevoelens te delen en te verwerken. Zij heeft de draagkracht om  ongemakkelijke gevoelens te kunnen verdragen.

Door het realisme van de innerlijke vrouw kun je de situatie en de emoties daarbij verder verhelderen, door open vragen te stellen, zonder snel tot een oordeel te moeten komen. Dan wordt  steeds duidelijker wat er nodig is, bijvoorbeeld om het innerlijk meisje voldoende veiligheid te bieden en het innerlijk jongetje voldoende speelruimte. Daarmee weet je welke keuze het beste past bij jou en nemen de spanning, onzekerheid, stress enz af.

Het vergt dus moed om jezelf de vraag bovenaan deze blog te stellen, maar het kan je veel opleveren! Hiervoor heb je een sterke innerlijke vrouw nodig. Wil je je innerlijke vrouw (verder) versterken? Ik help je graag!