de drempel over

omgevallen boom

De drempel over

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging van Arienne Klijn van de Innerlijke Familie voor een verdiepingsdag gericht op een belangrijk aspect van de Innerlijke Familie. Klonk erg interessant, maar ik aarzelde. Na een poosje heb ik me toch aangemeld. Ik heb mijzelf de vraag gesteld waar die aarzeling vandaan komt, met andere woorden welk innerlijk familielid wierp de drempel op? 

Met het stellen van deze vraag doe ik beroep op mijn innerlijke vrouw, haar vermogen tot reflectie en haar realiteitszin. Zij bemerkt een gespannen gevoel in mijn buik, waarvan ze weet dat dit bij het innerlijk meisje hoort. Dus richt zij haar aandacht op mijn innerlijk meisje: zij vindt het een beetje eng om naar zo’n dag te gaan omdat ze de andere deelnemers niet kent. Voelt het veilig genoeg? Gelukkig weet mijn vrouw vanuit haar eerdere ervaringen dat het veilig genoeg zal zijn. En bijna tegelijkertijd hoor ik mijn innerlijke jongetje roepen dat het juist leuk is om nieuwe mensen te leren kennen én om meer te leren over de Innerlijke Familie.

Ook mijn innerlijke man had zijn gedachten over de situatie: stel dat je het minder goed doet dan de anderen, stel dat je fouten maakt, stel dat je gekwetst wordt enz…. Ik voel de spanning bij het innerlijk meisje oplopen naarmate hij verdergaat. Inmiddels kan mijn innerlijke vrouw deze gedachten herkennen als pogingen de familie te beschermen tegen pijn en verdriet. In het verleden was dit soms effectief, maar nu is het teveel van het goede.

Mijn innerlijke vrouw weet dat ik me niet hoef te vergelijken met anderen, ik kies ervoor de vergelijking aan te gaan met mijzelf in het verleden. Zij weet ook dat wanneer ik gekwetst wordt, ik daarmee om kan gaan en dat ik kan rekenen op de steun van mensen die dichtbij me staan. En zij weet dat het moment er rijp voor is om deel te nemen aan deze studiedag. Dit geeft mij rust.

De drempel werd dus opgeworpen door de bezorgde gedachten van mijn innerlijke man die spanning veroorzaakten bij mijn innerlijk meisje. Mijn innerlijke vrouw kon het meisje helpen door realistisch naar de drempel te kijken. Deze het bleek toch lager dan gedacht: ze kan ontspannen en ik kan inspiratie opdoen tijdens de Innerlijke-Familie-verdiepingsdag.

Welk familielid in jouw innerlijke familie werpt de drempels op? En welk familielid kan jou helpen om over de drempel te stappen?