Voldoen aan verwachtingen

imagesQ0ZINLWY

Voldoen aan verwachtingen

Van de mensen die bij mij langs komen voor een counsellinggesprek, is moeilijk kunnen voldoen aan verwachtingen en het gevoel dat er ‘aan hun wordt getrokken’ vaak een reden om in gesprek te gaan. Vaak vertellen ze over onrust, spanning en het gevoel dat ze de situatie niet meer kunnen overzien. Een gesprek met een onafhankelijk iemand (counsellor) helpt hen de situatie te verhelderen en een keuze te maken.

Voldoen aan verwachtingen kan in al je rollen in je leven spelen. Je leidinggevende, collega’s en klanten hebben verwachtingen m.b.t. je werk. Je partner, kinderen, vrienden en familie verwachten ook vanalles van je én je verwacht ‘dingen’ van jezelf. Soms botsen al deze verwachtingen en/of komen andere belangen in het gedrang. Je komt dan bijvoorbeeld in tijdnood of voelt je gedwongen te kiezen tussen je gezin en je vrienden.  Samen met mijn cliënt kijken we samen naar hun innerlijke familie en onderzoeken we de situatie m.b.v. het model van de Innerlijke Familie. We vragen elk familielid hoe ze de situatie ervaren en we luisteren naar het gesprek tussen de familieleden onderling.

Vaak blijkt dat de innerlijke man (het familielid in de innerlijke familie die symbool staat voor denk- en daadkracht) in hun innerlijke familie vindt dat hij moet voldoen aan al deze verwachtingen. Deze innerlijke mannen zeggen bijvoorbeeld dat dat zo hoort of dat dit nodig is om het doel te bereiken. Meestal hoor ik ook het innerlijk meisje (het familielid in de innerlijke familie die symbool staat voor verbinding, voelen en vertrouwen) zeggen dat ze bang is anderen te kwetsen of zelf gekwetst te worden wanneer er niet aan verwachtingen wordt voldaan. De spanning die dit oproept, hoort ook bij het innerlijk meisje. Deze spanning heeft effect op de hele innerlijke familie, bijvoorbeeld een strengere houding van de innerlijke man en minder speelruimte voor het innerlijk jongetje (het familielid in de innerlijke familie die symbool staat voor energie, vindingrijkheid, spelen en humor). Vaak wordt hierdoor de spanning in deze innerlijke familie (en dus die persoon) steeds groter en de energie steeds minder.

De innerlijke vrouw (het familielid in de innerlijke familie die symbool staat voor draagkracht, empathie en realiteitszin) is meestal degene die de hefboom is bij het oplossen van de spanning en het veranderen van het perspectief op de situatie. Zij luistert zonder oordeel naar de innerlijk kinderen en hun emoties, zij kan deze verdragen en verwerken. Ook kan zij inschatten wat realistisch, haalbaar en passend is voor deze innerlijke familie en samen met de innerlijke man een keuze maken welke recht doet aan de hele innerlijke familie en passend bij de situatie. Dit is per persoon verschillend.

Voor sommige mensen vertaalt zich dat in het leren aangeven van hun gevoel aan hun partner of familie, anderen besluiten hun grenzen duidelijker te moeten maken aan hun leidinggevende, vaak is het nodig bewuster te letten op signalen van bijvoorbeeld spanning in je lichaam waardoor je op tijd ontspanning kunt zoeken. Vaak geven mijn cliënten aan meer inzicht in de situatie én hun mogelijkheden te hebben gekregen tijdens dit proces. Soms al in 1 gesprek, vaak na een aantal gesprekken zijn ze een stuk meer ontspannen, begrijpen ze zichzelf beter en hebben ze een manier gevonden om beter voor zichzelf te kunnen zorgen. Doel bereikt voor de cliënt én de counsellor!