Innerlijke Familie coaching

Het psychologische model ‘Schilden van je Innerlijke Familie’  (ontwikkeld door Arienne Klijn) helpt om jezelf beter te leren kennen en meer inzicht te krijgen in waarom je doet wat je doet. Je 'innerlijke familie' beter te leren kennen biedt veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen, de communicatie ín je innerlijke familie te verbeteren en je innerlijke familieleden goed in te kunnen zetten in allerlei situaties.

Iedereen heeft een Innerlijke Familie. Je komt dit ook bij anderen tegen. Slim omgaan met je eigen ‘Innerlijke Familie’ en die van de ander, kan de communicatie tussen jullie verbeteren en helpen bij het oplossen van problemen.

Meer weten over wat Innerlijke Familie-coaching en een analyse m.b.v. je innerlijke familie voor jou en/of in jou relatie kan betekenen? Dat kan in een kennismakingsgesprek met counsellor en geregistreerd ‘Schilden van je Innerlijke Familie’-coach Janita Vos van Perspectief Counselling.  Via de contactbutton, mail of telefoon kun je contact opnemen.

Je Innerlijke familie

badge v5 txtWe hebben allemaal 4 ‘innerlijke familieleden’ tot onze beschikking: een jongetje, een meisje, een man en een vrouw. Je kunt elk van deze familieleden inzetten in elke situatie, maar door hierin een bewuste keuze te maken kun je dit op een handige, efficiente manier doen. Je zet dan dát familielid in welke het beste past in die situatie. In de taal van het ‘Innerlijke Familie-model’: je zet je jongetjes- / meisjes-/ mannen- / vrouwen- schild voor.

Je kunt jezelf beter leren kennen en begrijpen door je eigen innerlijke familie beter te leren kennen. Je krijgt dan meer in inzicht in waarom je reageert zoals je reageert, waar je gevoel vandaan komt in die situatie, waarom je die keuze maakte enz. Je krijgt meer grip op jezelf wanneer je kijkt en handelt met je innerlijke familieleden in gedachten. Door gericht bepaalde kwaliteiten van een familielid te versterken, kun je jezelf en de verbinding met jezelf en anderen versterken. Dat geeft rust.

Ook bij de mensen om je heen kun je hun innerlijke familieleden ervaren. Communicatie met hen zal soepeler verlopen wanneer je eigen innerlijke familie optimaal kunt inzetten in het contact. Ook bij het bespreken en oplossen van problemen in de communicatie biedt een analyse m.b.v. ‘het Innerlijke Familie-model’ verheldering en ondersteuning.

Iedereen heeft een Innerlijke Familie, dit is niet afhankelijk van je fysieke geslacht. Alle menselijke eigenschappen en kwaliteiten zijn verdeeld in 4 groepen op intuïtieve (archetypische) wijze bij de 4 innerlijke familieleden:

  • het innerlijk jongetje: je energie en speelsheid, ideeën en authenticiteit
  • het innerlijk meisje: je vermogen tot liefhebben, verbinden en kwetsbaarheid
  • de innerlijke man: je denk- en daadkracht en focus
  • de innerlijke vrouw : je empathische, verzorgende kant, realisme en het innerlijk weten /wijsheid.

Jij zelf hebt als regisseur de mogelijkheid alle 4 innerlijke familieleden in te zetten zoals je dat wilt.

Je kunt meer te weten komen over hoe ‘je Innerlijke Familie’ werkt en hoe je dit model kunt toepassen in een workshop van Perspectief Counselling (met bijv een groepje vrienden of familie).

Ook in individuele (counsellings-)gesprekken en in relatiegesprekken gebruik ik graag het Innerlijke Familie-model bij het maken van een 'schildenanalyse'. Deze methode biedt een visuele, effectieve manier om  problemen in jezelf en/of in de communicatie met anderen te verhelderen en op te lossen.

 

Tips om goed voor jezelf zorgen m.b.v. je ‘innerlijke familie’:

  • In stress-situaties hoef je niet altijd direct reageren. Haal eerst 1 of 2 keer diep adem. Zet dan je innerlijke vrouw  voor en doe de reality-check: Wat gebeurt er precies? Wat heb ik nu nodig?

  • Gun jezelf tijd voor leuke activiteiten (voor een energiek en vrolijk innerlijk jongetje) en voor ontspanning en besteed aandacht aan je gevoelens (zodat je innerlijk meisje zich begrepen voelt). Hiermee ‘laad je je accu weer op’. 

  • Sta eens stil bij je overtuigingen over jezelf. Deze overtuigingen zijn van je innerlijke man. (bijvoorbeeld: ‘als ik niet aardig ben, hoor ik er niet meer bij, en dat is verschrikkelijk.’) Sta je hier nog achter? Zo niet: ontwikkel nieuwe overtuigingen.